The IT Crowd
[img: Nahodny screenshot]
   S01E02 - Kalamity Jen - 27.3. 23:10.

NOVINKY

online casino bonus bez vkladu

Rozdíl mezi 2D a 3D cad programem.

2020-07-31 - 00:00:00 | autor: Petr | Komentáře: 0

Technické kreslení všech druhů je dnes už výlučně záležitostí moderních cad programů, ve kterých dokáže projektant vytvořit přesné 2D výkresy a 3D modely jen pomocí počítačového softwaru.

Technické kreslení všech druhů je dnes už výlučně záležitostí moderních cad programů, ve kterých dokáže projektant vytvořit přesné 2D výkresy a 3D modely jen pomocí počítačového softwaru.

V některých profesích se víc používá 2D cad program na kreslení, v jiných se neobejdou bez 3D modelů.

Základní rozdíl mezi 2D a 3D kreslením představuje rozměr, v kterém je výsledný výkres zhotoven. 2D kreslení je dvourozměrné - rovinné. 3D kreslení je trojrozměrné - prostorové nebo objemové.

Využití 2D kreslení

2D kreslení představuje jakýsi základ pro technické kreslení. Jeho přesné zvládnutí vyžadují profese ve strojírenství, elektrotechnice, stavebnictví, geodézii či dřevařském průmyslu.

Dá se říci, že pomocí 2D kreslení se vytváří každá konstrukční a výrobní dokumentace všech výrobků, které se mají průmyslně vyrobit. 2D výkresy jsou nevyhnutelným podkladem pro všechny výrobní závodu, ať už jsou to součástky automobilů, nebo ložiska či nábytek. 2D rozhraní mají všechny dostupné cad programy automaticky.

Kdy se používá 3D modelování

Kromě základního 2D kreslení v počítačových autocad programech je možné zařídit si rozšířenou verzi programu, která obsahuje také funkci 3D modelování. Některé programy, jako například GstarCad LT (alternativa autocad) mají některé funkce 3D již v základním nastavení.

Technické kreslení ve 3D se realizuje podle výkresové dokumentace a má svá jasná pravidla.

3D modelování bývá součástí takzvaných velkých cad aplikací/ programů. Jsou to programy, které mají velké množství specializovaných modulů a jsou určeny na profesionální využití ve velkých průmyslových oblastech, jako jsou letecká a kosmická technika, automobilový průmysl, strojírenství a někdy také stavebnictví. Tyto programy pracují s různými aplikacemi, které umožňují realizovat komplexní návrh výrobku včetně různých výpočtů, analýz a simulací.

Prostorové návrhy ve 3D využívají často například architekti, když chtějí klientům představit návrh stavby či interiéru co nejvíce realisticky. V tomto případě však model slouží víceméně pro ulehčení rozhodování klienta. Stavbaři při realizaci projektu dostanou výkresovou dokumentaci ve 2D.

Rozdíl 2D a 3D rozhraní v cad programech je tedy v prostorovém zobrazení a v množství nástavbových modulů.

Většina uživatelů si vystačí s 2D verzí. 3D modelování využívají hlavně velké průmyslové korporace, které podle 3D vizualizace optimalizují výrobní procesy.




Přidat.eu záložku



Copyright © 2007-2024 | theITCROWD.cz | Ajťáci